logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Weersverbetering boven Defensie?

15/02/2019

Generaal Hennes (DGHR) heeft van deze bijzonder zonnige vrijdag gebruik gemaakt om ‘Initiatieven ter bevordering van de aantrekkelijkheid van het militair beroep’ aan de representatieve vakbonden voor te stellen. Tot verstomming van iedereen was de mededeling van DGHR de aankondiging van een heuse opklaring aan de loodgrijze horizon van Defensie. Kortom, het ziet er naar uit dat de overheid ons Algemeen Programma goed gelezen heeft! Enkele punten die we aangehaald hebben begin januari tijdens onze ontmoeting met Didier Reynders, minister van Defensie, hebben klaarblijkelijk z’n aandacht getrokken.

Op het menu prijken enkele gevoelige aandachtspunten zoals de herziening van de berekeningsbasis voor dienstprestaties van 1/1850ste naar 1/1618de, een compensatie voor het personeel dat niet thuis slaapt, een verwijderingsvergoeding per kilometer, enz. Bovendien krijgen de vertegenwoordigers van het personeel de kans om concrete opmerkingen te formuleren tegen het einde van de maand.

Opgelet, in dit stadium hebben we het over initiatieven. Volgens DGHR berusten die op een echte wil tot vooruitgang en enkele ervan zouden heel snel een concrete invulling kunnen krijgen. De vertegenwoordiger van de minister van Defensie voegt er nog aan toe dat “de deur openstaat en wij geen enkel denkspoor uitsluiten, zelfs in domeinen die voordien ‘taboe’ waren…” Moeten we daarin een blijvende verbetering van het klimaat op Defensie zien of gaat het louter om pre-electoraal mooi weer?

Wat er ook van zij, de militaire vakbond verwelkomt elke evolutie in het voordeel van het personeel. Er blijft nog genoeg tijd over vóór de verkiezingen van 26 mei om te beoordelen of enkele van die initiatieven effectief gerealiseerd zijn, een voorteken van het hogedrukgebied die ons de komende maanden te wachten staat.

We halen alvast de zonnecrème boven. Laten we hopen dat we geen koude douche krijgen…

 

 

 

 


Terug

Adjt Orban Daniel 35