logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Weer een dolksteek in de rug van de militairen!

11/01/2019

We hebben zojuist vernomen dat, tot grote teleurstelling van de eenheid, de defensiestaf aan het eFP-detachement dat voorzien is om naar Estland te vertrekken, verboden heeft om de bivaksmutsen te aanvaarden die aangeboden werden door de firma Damart en dit zonder verdere uitleg. De informatie werd bevestigd door zowel de firma als door de eenheid.

Ter herinnering, Damart had aangeboden om onze soldaten gratis bivaksmutsen en technische mutsen van hoge kwaliteit te leveren en dit in aanvulling van de uitrusting voorzien door Defensie zelf. Dit sympathieke gebaar werd door iedereen als een "win-win" beschouwd. Het was gunstig voor de soldaten die blootgesteld worden aan de barre omstandigheden op het terrein en Damart kon zijn commerciële imago op het gebied van wintersportuitrusting en buitenactiviteiten versterken. Een of andere bureauhengst in Evere, niet gehinderd door de warmte van de stafblok, besloot evenwel om iets anders te doen. Waarom? We zijn benieuwd naar het voorwendsel dat wordt gebruikt. Misschien hebben die Damart bivakmutsen niet de juiste kleur? Of vreest men een hacking door de Russen? Of zijn ze bang dat ze beter zijn dan deze van Defensie zelf?

damart image3

Eén van de verantwoordelijken voor de missie stelt zelf: "Deze beslissing heeft geen zin! De militairen krijgen kortingen via CDSCA, maar zouden niet kunnen profiteren van een klein steuntje in de rug van een Belgische firma? Onze mensen zullen zeer teleurgesteld zijn, en ik begrijp ze”.

Hij heeft gelijk: waar is de logica? De sponsoring van de marinedagen, de airshow in Kleine Brogel of de land day in Leopoldsburg wordt aangemoedigd, maar Damart mag aan de soldaten op het veld geen high-tech gezichtsmasker aanbieden?

Om nog maar te zwijgen van de impact van deze onbegrijpelijke beslissing op het imago van de Defensie en het moreel van de (kandidaat-)militairen. Men zou nog geloven dat het commando er alles aan doet om de weinige mensen die er nog steeds in geloven te ontmoedigen.

Gisteren is de eerste minister de uitdaging aangegaan om de werkgelegenheid bij Proximus te verdedigen. Doch geen enkel woord over de 3.500 banen die Defensie tijdens deze regeerperiode heeft verloren!

De militairen zijn het kotsbeu!


Terug