logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Eendracht maakt altijd macht

21/07/2020

Deze 21 juli 2020 zal niet worden gevierd in zijn traditionele formule, maar in een onuitgegeven vorm als gevolg van de Covid-19 crisis. Vanwege de in voege zijnde beschermingsmaatregelen werd de militaire parade afgelast. Er zijn geen populaire festiviteiten gepland op het Paleizenplein, het Koningsplein, het Warandepark of langs de Regentlaan. Hetzelfde geldt voor de volksbal en het vuurwerk.
 
Daartegenover staat dat indien deze 2020-editie van de Nationale Feestdag niet op de gebruikelijke manier kan plaatsvinden, ze nog steeds hulde kan brengen aan de helden van de Covid-19-crisis en aan de ongeveer 9.800 mensen die in België aan het virus zijn overleden. Koning Filip en de koninklijke familie zullen vanaf 14.00 uur een sobere ceremonie bijwonen op het Paleizenplein. Vijf F-16's zullen over Brussel vliegen en tricolore rookpluimen in de lucht trekken, terwijl tien historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog zullen paraderen ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Bevrijding, die het thema van deze 21 juli 2020 had moeten zijn.
 
Op deze Nationale Feestdag verheugt de militaire vakbond ACMP-CGPM zich over de betrokkenheid en inzet van Defensie bij alle operaties, zowel in het buitenland als in België, waar militairen tijdens deze gezondheidscrisis de Natie bijstaan.
Of het nu over het vervoer en de distributie van medisch materieel  door collega’s van de Logistiek gaat, of over versterkingen door militaire verpleegkundigen in 34 overvolle verpleeghuizen of bij het vervoer van patiënten, de cijfers met betrekking tot de interventie van Defensie doen duizelen:

  • 144.353.143 artikelen (schorten, vizieren, FFP2-FFP3 maskers, medische brillen, chirurgische maskers, nitrilhandschoenen, enz.) gecentraliseerd in het depot van Peutie, verspreid over 28 depots en verdeeld in de 4.800 apotheken van het land tussen 26 maart en 9 juni;
  • 126.078.841 persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM: chirurgische maskers, handschoenen, medische brillen en schorten) die in juni zijn uitgedeeld aan 86.891 zorgverleners;
  • 132.000.000 PBM’s verdeeld in juli als onderdeel van de exit-strategie uit deze crisis;
  • 225.000 km (naar schatting) die afgelegd zullen zijn vanaf het begin van de crisis tot het einde van de exit-strategie.

Defensie steunde ook de planningcel van het crisiscentrum en de aankoop van mondmaskers op korte termijn, de repatriëring van in het buitenland gestrande landgenoten, de hergroepering van alle brandwondenslachtoffers in het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek en de installatie van het tijdelijke mortuarium, dat gelukkig niet diende gebruikt te worden.
 
Deze cijfers en acties tonen goed de waarde aan van een doeltreffende organisatie zoals Defensie, met haar toegewijd personeel en het gepaste materieel, klaar om de Natie te helpen. Deze 21ste juli herinnert er ons, meer dan ooit, aan dat

eendracht altijd macht maakt! 


Terug

covid persfoto BE ARMY