logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

De kostprijs van militairen op straat

14/05/2019

De kranten berichten vandaag dat de factuur van de inzet van militairen op straat opgelopen is tot 168 miljoen €. Militairen verschenen voor het eerst op straat in januari 2015, na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Al meer dan vier jaar levert het leger dus al ondersteuning aan de politie in het kader van de operatie Vigilant Guardian (OVG). Op het hoogtepunt van de terreurdreiging patrouilleerden er meer dan 1.800 militairen, vandaag zijn er dat nog een 550-tal. Het gemiddelde tijdens de ganse periode bedraagt ongeveer 1.000 manschappen per dag.

Deze totale kost van 168 miljoen over vier jaar komt, omgerekend, neer op 110.000€ per dag. Wat overeenstemt met 1 (EEN!) eurocent per Belg per dag. Oftewel 30 eurocent per maand. Dus voor zeggen en schrijven 3,65 euro extra per jaar krijgt iedere Belg een wezenlijk hogere bescherming en wordt de vitale infrastructuur van ons land beter beveiligd. Zijn de baten deze bijkomende kosten waard? De vraag stellen is ze, ons inziens, beantwoorden….

Bijdragen aan de veiligheid van onze samenleving en het vrijwaren van de Belgische belangen zijn de reden van bestaan van Defensie. Zonder onze ogen te willen sluiten voor de impact van OVG op de training en de persoonlijke en familiale situatie van de betrokken militairen, vindt de militaire vakbond ACMP-CGPM dan ook dat Defensie voor deze kost haar reden van bestaan uitstekend waarmaakt. En dit bovendien op een wijze die erg gewaardeerd wordt door de Belgische burger.

Onze militairen verdienen dus veeleer een dikke pluim voor hun dagelijkse inzet, in plaats van in de krant te moeten lezen hoeveel ze (zogezegd!) wel kosten.


Terug

ORBAN OVG