logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Informatie SOLL (Single Operational Logistics Level)

14/03/2019

Gisteren stelde de militaire overheid tijdens een informatiesessie te Evere het SOLL-project voor aan de vakbonden. Op enkele punten na, niets nieuws in vergelijking met wat eind januari in de eenheden werd verteld.

Infanteristen die in een logistieke functie werken, zoals het geval is in de RAV-pelotons, worden uitgenodigd om de HR-enquête in te vullen en hun voorkeur te uiten. Ze worden echter niet gedwongen om te muteren naar een logistiek bataljon of van vakrichting te veranderen. Ze zullen in hun eenheid kunnen blijven en evt. hun functie kunnen behouden in de BST / CST. Dit geldt ook voor de betrokken collega’s die op 5 jaar van hun pensioen zijn.

Hoewel er nog geen catalogus beschikbaar is (en het ziet er niet naar uit dat een dergelijke catalogus er ooit komt), vraagt DG HR de betrokkenen om hun keuzes toch kenbaar te maken. De enquête zal eind maart afgerond worden.

DG HR is van mening dat de militair zijn zin gekregen heeft wanneer hij één van zijn drie keuzes bekomt. Dus als u bijvoorbeeld absoluut in uw eenheid wenst te blijven, kan het evt. een optie zijn om de andere keuzes leeg te laten. Want als u het logistieke bataljon als tweede keuze invult, wordt dit als een van uw voorkeuren beschouwd.

De militairen die al officieel zijn aangewezen voor een toekomstige zending, zullen na deze opdracht gemuteerd worden. In alle andere gevallen heeft de mutatie in het kader van SOLL voorrang op een operationele inzet.

Ondanks een overvolle operationele planning zullen de eenheden zelf moeten instaan voor de verplaatsing van de stocks en de verhuis naar de nieuwe gebouwen. Voor de militaire vakbond zou deze bijkomende taak eerder moeten gepaard gaan met het schrappen van andere opdrachten dan wel met het schrappen van het verlof van het desbetreffende personeel.

Tot slot, op de vraag of het SOLL-project rekening houdt met de integratie in de Franse structuur dat gepaard zal gaan met de verwerving van de nieuwe voertuigen, was het antwoord nogal omslachtig. Kort samengevat: 'neen’, dus!

Voor de ACMP-CGPM klinkt het SOLL-project als ‘paniek en improvisatie’. Het lijkt erop dat de invulling van logistieke eenheden nu belangrijker wordt dan de militaire operaties. Het lijkt symptomatisch voor het niveau van verval dat de hele Defensie treft. De 'Can Do'-mentaliteit heeft afgedaan. Van nu af aan is het 'Run, Forrest, run!'


Terug

72014 Braekevelt Juergen