logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Generaal Thys: ‘Het leger zit in een structurele, existentiële crisis’

22/01/2019

De commandant van de Landcomponent, Generaal-majoor Marc Thys, beschrijft in zijn recente tweets de toestand bij Defensie wel als heel erg somber en pessimistisch. Volgens de generaal zitten we ‘in een structurele, existentiële crisis’. Dat is wel een écht ‘straffe’ en verregaande verklaring!

De militaire vakbond ACMP-CGPM had verwezen naar de ‘malaise’ bij het leger. Wat volgens de woordenboeken betekent: miserie, kommer en kwel en ellende. Volgens ons de perfecte omschrijving van de toestand in heel wat eenheden. Generaal Thys vindt dit beeld ‘fout’. Volgens hem is het dus veel, héél veel erger gesteld met het leger en bevindt het zich in een ‘structurele, existentiële crisis’.

We hebben er opnieuw de woordenboeken eens bijgehaald. Een crisis wordt hierin gedefinieerd als een ‘zware noodsituatie’ en een ‘gevaarlijke toestand’. Existentieel betekent letterlijk: ‘iets dat handelt over het overleven’ (in dit geval dus van het leger). Amai! Dat is wel héél straf wat LCC zegt!

We zijn tevreden dat een topmilitair nu eindelijk zwart op wit toegeeft dat de toestand bij Defensie een heel stuk erbarmelijker is dan men meestal doet uitschijnen. We zijn ook verheugd dat de zaken onverbloemd en in kristalheldere taal benoemd worden. Een taal die iedereen ook duidelijk verstaat: met name dat de toestand bij Defensie én rampzalig én alarmerend én gevaarlijk én bedreigend is voor haar toekomst. Want dat is wat ook in de woordenboeken staat als betekenis van ‘noodsituatie, gevaarlijke toestand en existentieel’.
 
Wow!! Daar worden we toch even stil van, van een dergelijke boodschap. Ze zal dan ook nogal aankomen in de eenheden en bij de manschappen!! Anderzijds, door te stellen dat het leger zich in een ‘structurele, existentiële crisis’ bevindt, creëert de generaal hiermee zelf geen grote ongerustheid en onzekerheid bij zijn militairen? En gaat een dergelijke verklaring ook niet contraproductief zijn voor de broodnodige rekruteringen?
 
Wat er ook van zij, de ACMP-CGPM laat de armen niet hangen. Wij blijven hard werken om de huidige malaisetoestand weg te werken. Iedere dag opnieuw. Vandaar ook dat we vorige week 128 concrete voorstellen en ideeën overgemaakt hebben aan minister Reynders. Ze beogen allemaal hetzelfde overkoepelende doel: de attractiviteit van het militaire beroep en van Defensie terug verbeteren.

Terug

Tweet Gen Thys printscreen02