logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Plotse ontbinding van het 80 UAV

29/06/2020

Na de aankondiging van de zogenaamde 'slaapstand' van het 80 UAV nam de commandant van de basis van Florennes zijn verantwoordelijkheid op en riep gisteren een nood-BOC bijeen om de situatie van het personeel te bespreken. Het personeel is het eerste slachtoffer van deze beslissing van het transitieteam. De ongeveer 87 collega's van het 80 UAV staan met hun rug tegen de muur: ze hebben één maand de tijd om hun mutatiekeuzes bekend te maken. Sommige van hen zijn in deze periode met verlof, ze hebben slechts enkele dagen de tijd om een beslissing te nemen die belangrijk is voor de rest van hun loopbaan en hun familie. Zelfs als iedereen er zeker van is dat ze in Florennes kunnen blijven, zien degenen die hoopten aan de nieuwe MQ-9B drones die in aantocht zijn te kunnen werken hun kansen in rook opgaan. Dit is een bittere teleurstelling en een zware klap voor het moreel. De militaire vakbond ACMP-CGPM maakt zich vooral zorgen over de psychosociale gevolgen van de situatie.

De argumenten, aangevoerd om een vroege ontbinding te rechtvaardigen, houden geen steek. Inderdaad kun je het aantal technici dat in staat is over te schakelen naar gevechtsvliegtuigen op de vingers van één hand tellen. De rest van het personeel heeft niet de vereiste 'AT'-functie. In tegenstelling tot wat het transitieteam beweert, zal de overplaatsing van de 80 UAV-technici naar de smaldelen het tekort aan personeel op F-16 niet op kunnen vangen. Integendeel, de 80 UAV-collega's die besloten hadden een VEP te nemen om na hun pensionering bij de eenheid te blijven, zullen daar waarschijnlijk van afzien. De personeelsbalans zou dus negatief kunnen zijn voor Defensie. Om nog maar te zwijgen over de ontgoochelde jongeren die gewoonweg ontslag dreigen te nemen.

Deze vervroegde ontbinding zal ook leiden tot banenverlies in de burgersector, bij SONACA, dat vroeger een deel van het vliegtuigonderhoud verzorgde.

Met andere woorden, voor onze collega's in het 80 UAV gaat het gevoel van onbegrip en bitterheid gepaard met veel onzekerheid over de toekomst. De militairen van het 80 UAV kunnen rekenen op de steun van het ACMP-CGPM om ze te wapenen tegen de gevolgen van de sluiting.

In tegenstelling tot wat de pers beweert gaat de basis van Florennes niet dicht, enkel het 80 UAV, voorlopig althans… Gezien de abruptheid van de aankondiging, kunnen we ons terecht afvragen waar het volgende slachtoffer van de sluitingswoede zal vallen.

 


Terug

UAV