logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Brief van een militair aan Sinterklaas

04/12/2019

Beste Sint,

Ik weet dat u weer druk in de weer geweest bent in uw werkplaats in Spanje. Om zoals steeds leuke cadeautjes klaar te maken voor iedereen die braaf geweest is.

Mijn collega-militairen en ikzelf zijn ook braaf geweest het voorbije jaar. Wij hebben weer flink gepatrouilleerd in de steden, zodat u veilig over de daken van de huizen kunt wandelen. We hebben keurig en welgemanierd vier ministers van Defensie overleefd. En ondanks de outsourcing van de horeca op vele plaatsen, zijn we er ook dit jaar in geslaagd in iedere kazerne wortels en suiker te voorzien voor uw mooie, witte paard.

We hopen dan ook dat u de roede niet zult sparen voor de jongens en meisjes in de Wetstraat die stout waren en die het leger het voorbije jaar opnieuw op droog zaad gezet hebben.

Er wordt soms gezegd “een kinderhand is rap gevuld”. Hetzelfde geldt voor de hand van een militair, beste Sint. Na die jarenlange besparingen zijn we ondertussen met weinig tevreden. Nochtans is mijn lijstje best wel lang dit jaar. En ik besef ook dat sommige zaken tamelijk duur zijn. Doch hey, er is nu al een geruime tijd beloofd dat het legerbudget gaat verdubbelen; het mag dus wel ‘iets’ meer zijn dit jaar, nietwaar?

Vooruit dan maar:

 • Voor iedere militair graag een exemplaar van het boek “Bureaucrazy Gets Crazier”. Zodat ze het allemaal kunnen lezen vóór het nieuwe systeem van de Professionele Evaluatie in 2020 ingevoerd wordt.
 • Ah ja, over boeken gesproken… Wilt u dan ook een boek meebrengen voor onze nieuwe minister van Defensie, de vierde al in één jaar tijd? Het is precies alsof die ministerpost een slijtagefunctie is geworden, net zoals de basisfuncties in het leger. Misschien dat minister Goffin het meest blij gemaakt kan worden met volgend boek: Military Ranks for Dummies.
 • Ook graag voor iedereen het gezelschapsspel “Who’s the Dude?”. Volgens de reclame is de ‘Dude’ relaxed, onhandig en maakt hij de meest bizarre dingen mee. Nee Sinterklaas, het gaat niet over onze voormalige minister Steven Vandeput. Maar zo’n spelletje zou wel handig zijn om de vele dode momenten in de kazerne op te vullen, wanneer er weer eens onvoldoende wisselstukken en materieel zijn, er geen voertuigen voorhanden zijn, of er weer een tekort is aan andere trainingsmiddelen.
 • Nu dat we allemaal nieuwe bruingroene gevechtskledij gaan krijgen: voor iedereen een DVD box van de Band of Brothers. Als we dan toch teruggaan naar de bruingroene kleur die in de mode was tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan kunnen we tegelijk ook eens kijken naar stenguns, bazooka’s en P-51 Mustang gevechtsvliegtuigen. Wie heeft er immers F-35’s, MALE’s en Scorpion-gevechtsvoertuigen nodig wanneer we de Easy Company als inspiratie hebben?
 • Beste Sint, kunt u ook voor iedere eenheid een DeLorean-tijdmachine meebrengen? Zo eentje zoals in de filmreeks Back to the Future. Zodat we met z’n allen nog eens kunnen terugkeren naar de tijd toen er wel nog voldoende personeel in het leger was, de doorsnee militair er geen twee cumuljobs moest bijdoen in zijn eenheid, de infrastructuur wel nog in orde was en toen het wel nog plezant was in de kazerne.
 • Ah, nu dat we het toch over ‘collectief’ materieel voor de eenheden hebben: zou u ook in iedere kazerne een topklasse karaoke-machine in camouflagekleuren kunnen plaatsen? Zodat de militairen iedere dag luidkeels de hit van Aretha Franklin ‘R-E-S-P-E-C-T’ kunnen meebrullen.
 • Wat ook handig zou zijn in iedere eenheid, is een stuk of vijf monopoliespelen. Niet voor het spel zelf, maar wel voor het nep-geld dat in iedere doos zit. Het zou ons echt helpen de komende jaren om die miljarden-hoge facturen van die nieuwe vliegtuigen, schepen en gevechtsvoertuigen te betalen. Want achter een groot deel van dat nodige échte geld gaan we hoogstwaarschijnlijk toch wel kunnen fluiten.
 • Sinterklaas, er zijn ook nog wat kleinere groepen of individuele militairen die een apart cadeautje verdienen. Te beginnen met het Transitieteam. Graag voor hen deMagic-8 Ball, die bol die lijkt op een extra grote zwart-witte biljartbal met het nummer 8 en die als speeltje voor waarzeggerij gebruikt wordt door leerling-tovenaars.
 • Voor de CHOD: een kratje met een stuk of 12 flessen Jameson’s Select Reserve Black Barrel Irish Whiskey, de beste ter wereld. Zo kan hij de miserie verdrinken van de eindeloos langdurende periode van lopende zaken – en dus van stilstand van de legerdossiers.
 • Voor alle personeelsbeheerders van DGHR: een kist vol - naargelang de voorkeur - zwarte, bruine, blonde, blauwe of koperkleurige haarverf. Om dat grijs geworden haar te verbergen.
 • Graag voor alle korpscommandanten een gratis lidmaatschap bij de dichtstbijzijnde yogastudio om de innerlijke kalmte (terug) te vinden. Als alternatief cadeau, doch enkel te bekomen op aanvraag: een ongelimiteerd sterke dranken-pakket bij de drankhandel om de hoek.
 • Voor de collega’s die van plan zijn het leger te verlaten: een 10-beurtenkaart bij het Escape Room-centrum in hun gemeente.
 • Wat best gaaf zou zijn voor alle opperofficieren is een kopij van de Amerikaanse documentaire uit 1986 ‘Masters of disaster’.
 • Ah ja, voordat ik het vergeet. Graag ook nog voor ieder van mijn 26.000 collega’s een flesje ‘Bitch Be Gone Spray’, gemaakt van esoterische oliën en geschikt voor: “het verwijderen van vervelende klopgeesten, negatieve krachten, onbehulpzame elfen, ziektekiemen, ex-lieven, schoonmoeders en andere vormen van ongewenste gasten. En van uw ambetante directe chef.”
 • En voor iedereen die bij de defensiestaf in Evere werkt, beste Sint: uw warmste medeleven.

Uw brave, dienstbare en toegewijde militair

p.s. Beste Sint, eigenlijk zouden anderen u erover moeten aanschrijven, maar ik vrees dat dit niet zal gebeuren. Vandaar dat ik het doe. Ik zou u willen vragen ook nog een cadeautje te voorzien voor een groep mensen buiten het leger, die - toch in hun eigen ogen – belangrijk werk verrichten. Graag voor ieder van hen een in het mooiste cadeaupapier verpakte ereteken, met name de Medaille van het Supprimatisme. Als beloning voor alle jongens en meisjes van de politiek die het leger overbodig maken en het dus supprimeren.


Terug

Sinterklaas Afghanistan